Thursday, September 28, 2006

Tripjes


Het werk hier begint steeds meer klussen te omvatten. Aan de ene kant betekent dat, dat ik het drukker krijg maar aan de andere kant betekent dat dat ik meer de deur uit ben en dat is dan weer wel leuk. Zo ben ik naar een evenement geweest voor Europese en Chinese bedrijven in de life science sector. Ze konden elkaar daar ontmoeten en tot evt. partnering komen. Ik heb daar de Nederlandse bedrijven opgezocht als vertegenwoordiger van de ambassade. Met name om te wijzen op de rol die de ambassade in het algemeen en TWA in het bijzonder kan spelen bij zaken doen in China. Erg leuk en leerzaam om van een CEO eens te horen wat hij/ zij er van vindt.

Daarnaast komt de voorbereiding van de missie van van Gennip ook in een stroomversnelling. Volgende week (de eerste week van oktober) zijn nationale feestdagen i.v.m. de verjaardag van de Volksrepubliek China. Zij bestaat dan 57 jaar! Bijgevolg is dat de meeste Chinezen vrij zijn en dat de meeste bedrijven dicht zijn. Kortom er valt dan bijna niks meer te regelen en dat de week voor de missie! Daar komt nog eens bij dat afspraken nog wel eens verschuiven en dus het programma weer omgegooid moet worden. Zo was mijn "event" in het Kempinski Hotel, maar dat gaat niet door, dus ben ik gaan kijken naar een nieuwe locatie. Erg mooi, maar ook erg duur. We wachten het wel af. Verder zal ik tijdens de missie waarschijnlijk een beetje als vliegende keep fungeren, van hot naar her door Beijing crossen waar ik me nuttig kan maken.

(lol op Tiananmen)

Met de komende nationale feestdagen hebben we ook een paar dagen vrij (heel vervelend). We zijn aan het kijken of we een trip kunnen maken ergens naar toe, maar gezien de massa's Chinezen die ook vrij zijn (en in dit geval is dat dus niet overdreven) zal het overal héél erg druk zijn en alle hotels, bussen en treinen zitten vol, dus dat beperkt de mogelijkheden behoorlijk. Maar goed, anders lekker in Beijing vertoeven, ook geen probleem!



Sunday, September 24, 2006

Verboden Stad

Afgelopen zaterdag naar de Verboden Stad geweest. Erg mooi en indrukwekkend. Het feit dat 500 jaar lang geen sterveling dit mocht aanschouwen, wordt overigens wel (over-)gecompenseerd: Alle Chinezen leken er te zijn. Mocht de pret echter niet drukken. Hier onder een (zeer) kleine foto-impressie:


Thursday, September 21, 2006

Feestjes en zo...


Zoals de titel al doet vermoeden was het deze week, of eigenlijk het weekend, ingericht voor feestjes. Het eerste feest was een receptie van de ambassadeur voor al het ambassadepersoneel. Locatie was de residentie. Was wel geslaagd. Ook de kennismaking met de ambassadeur was leuk. We hebben een hele tijd staan praten over TWA en EZ (hij is een oud-EZer). Een bijzondere ervaring.

Zaterdag gaf een collega een housewarming. Dat was ook erg gezellig. Leuke mensen ontmoet en erg gelachen. Zo heb ik Simon uit Zuid-Afrika ontmoet en Jackton uit Kenia. Simon was blij met de tip over de VIV China (voor niet Marloessen: dat is een beurs voor de hele toeleveringsketen van de vleesindustrie) en Jackton was onder de indruk van de verhalen over Kenia en Tanzania. Hun verhalen over Zuid-Afrika en Kenia, waren overigens ook schitterend! Dus Marloes, dan weet je al vast waar we (weer) naar toe moeten met vakantie...




Zaterdag overdag stond overigens in het teken van de eerste "toeristische" activiteiten. Het plan
was om naar de Verboden Stad te gaan, maar dat is uiteindelijk alleen Tiananmen Square geworden. Erg groot mag ik wel zeggen. Midden op het plein bevindt zich het Mausoleum van Mao (zelfde bouwstijl als die van Ho Chi Min alleen nog groter). Om het plein heen bevinden zich ook een aantal belangrijke gebouwen, zoals het parlement en het nationaal museum. Natuurlijk ook de Poort van de Hemel naar de Verboden Stad (bekend van het grote portret van Mao dat er boven hangt) ligt bij het Tiananmen. Wel hebben we (de groep is groter geworden, de twee huisgenootjes van Ko, Chani en Xavier, zijn erbij gekomen) een mooie wandeling om de Verboden Stad heengemaakt en door een hutong (traditionele chinese woonwijk). Aankomend weekend gaan we een aantal dingen bezoeken, zoals de Verboden Stad en de Lama Tempel.

Verder deze week ook nog wezen bowlen, erg komisch. Er bleek een bowlingbaan, annex poolhal, annex internetcafé te zijn bij mij in de straat. Ze waren de bowlingbaan wel aan het verbouwen, maar als we het stof niet erg vonden konden we gewoon bowlen. Het ging erg goed, vooral de drie strikes op een rij aan het eind van het tweede potje was een hoogtepunt. De grand-opening van de verbouwde bowlingbaan is trouwens per 1 oktober, dus ik ben benieuwd hoe het er dan uit ziet.

Tot slot hebben we gisteren afscheid genomen van Nana. Zij is weer teruggegaan naar Japan alwaar zij haar studie gaat vervolgen. Erg jammer want ik kon het goed met haar vinden en erg met haar lachen.

Wednesday, September 13, 2006

Het leven van alledag in China



Het leven heeft hier inmiddels z'n alledaagse vorm aardig te pakken. Het naar het werk gaan is al de normaalste zaak van de wereld en zelf op de fiets (ik ben de trotse eigenaar van een nieuwe fiets) naar het werk is alsof ik naar het ministerie rijd (al word ik hier dagelijks 20 keer bijna aangereden). Fietsen hier is overigens een erg vermakelijke bezigheid en het werkt zeer goed voor je oriëntatievermogen in een grote stad als deze.

Het wonen hier is ook al bijna "normaal". Het appartement bevalt goed, internet (ADSL) is in tegenstelling tot in Nederland, hier zo geregeld en was in 10 minuten aangelegd. Nou de computer nog...

Imiddels ook voor het eerst wezen shoppen. Allereerst bij de Silk Market, een grote verzameling "stalletjes" waar van alles en nog wat wordt verkocht, van schoenen tot maatpakken, van koffers tot slippers. De buit: twee overhemden, twee stropdassen,vijf paar sokken, een beddengoedpakket en een laken. Het gaat er overigens heftig aan toe tijdens het onderhandelen hier. Ik dacht af en toe echt dat ze met elkaar op de vuist zouden gaan. Overigens is de Silk Market één van deze markthallen, er zijn er alleen al bij mij in de buurt zo'n 4. Al is de Silk Market met z'n 5 verdiepingen en zo'n 250 winkeltjes per afdeling, wel de grootste.

Daarnaast heb ik de locale supermarkt eens uitgeprobeerd. Vier verdiepingen groot en het is meer een soort warenhuis dan een supermarkt. Vooral de food-section geeft veel te zien. Zestig soorten oestersaus, sojasaus en oliën. Varkenspoten, allerlei organen, levende vissen en krabben, vele soorten rijst, bruine eieren, witte eieren, blauwe eieren etc. Het was net een soort sightseeing!


(King Fo, Nana en Ko)

Verder begint zich ook iets te ontwikkelen van een sociaal leven. Ik trek veel op met Ko (stagair bij ambassade), King Fo (stagaire bij ambassade en onderbuurvrouw) en Nana (huisgenootje van King Fo). King Fo gaat overigens de nobele taak op zich nemen van lerares Chinees, dus dat is mooi makkelijk en dichtbij, gezien het feit dat ze bij mij in het gebouw woont!
Daarnaast vandaag afscheid van Albert, mijn kamergenoot. Erg jammer dat hij weggaat, want we hadden erg veel lol. Ter afluiting van mijn drukke sociale schema: morgen is er een receptie van de ambassadeur, dus ik ben benieuwd...

Friday, September 08, 2006

Yu Li gaat wonen in Beijing


Mag ik u even voorstellen: Yu Li Lu! Hier ook wel bekend als 陆瑜笠. De betekenis is iets in de trend van Continent waar Jade (delfstof die veel gebruikt wordt in sieraden) en groot bamboo te vinden is. Exotisch niet? Overigens begint men hier met de achternaam dus is het Lu, Yu Li. Verder betrek ik per vandaag mijn appartementje. Leuk optrekje voor de komende maanden en een mooie uitvalsbasis om deze grote stad te gaan verkennen. Verder staat er een feestje op de planning a.s. zaterdag. Wordt georganiseerd door de Nederlandse vereniging hier, dus ik ben benieuwd.

China is me in deze eerste week zeer goed bevallen. Een paar dingen is me wel opgevallen: de Chinezen zijn minder smerig dan verwacht (weinig gerochel en weinig etensresten op de grond in restaurants), de censuur op tv en internet is echt (CNN ging tijdens een segment over Mao een paar keer op zwart en mijn weblog is niet via de Chinese internetproviders te bereiken) en het is wel heel erg handig als je iets van Chinees spreekt hier want Engels daar hebben ze weinig kaas van gegeten. Ook op dat gebied gloort er hoop aan de horizon want ik heb een lerares Chinees gevonden! Daar ga ik dus samen mee mijn Chinees naar een hoger niveau brengen!!

Tot zover voor nu, later zeker meer....

Tuesday, September 05, 2006

Eerste dagen in Beijing


Inmiddels ben ik al weer een paar dagen in het geweldige Beijing. Het voelt overigens alsof ik hier al tijden ben. Ik heb m'n draai al een beetje gevonden en zeker m'n directe collega's helpen daar zeer bij. Met name Jaap, mijn TWA collega, heeft me al aardig op sleeptouw genomen.

De afgelopen dagen met name geprobeerd wat oriëntatie te krijgen in deze grote stad. De wijk rond de ambassade (en mijn hotel) ken ik nu een beetje en aan de hand van wandelingetjes weet ik steeds meer dingen in één keer te vinden. Eén van die "dingen" is dé uitgaansstraat van Beijing! Daar heb ik inmiddels de nodige product- en locatieconfrontatie gehad en dat is uitstekend bevallen!!

Het werk is ook begonnen. Met name de missie van de staatssecretaris vergt veel voorbereiding. Ik ben benoemd tot ceremoniemeester van de ondertekening van een overeenkomst tussen Chinese en Nederlandse bedrijven tijdens de missie. Ik moet o.a. de aanwezige pers te woord staan...

Verder ben ik nog steeds op zoek naar huisvesting. Het hotel waar ik zit bevalt me zeer, maar leven uit een koffer geeft me toch onrust. Vandaag ga ik kijken bij een appartement in de buurt van de ambassade, dus ik ben benieuwd.

Dat was het wel voor nu!