Wednesday, January 31, 2007

Op pad, voor werk en plezier, deel 1

Er is een hoop gebeurd de afgelopen weken, dus tijd voor een update.

De laatste keer vertelde ik over mijn trip naar Shanghai. De weken daarna begon het werk een echte vlucht te nemen, de eerste interviews zijn gepland en uitgevoerd en er staat er nog een flink stel op stapel. De eerste bevindingen zijn bemoedigend, ik lijk het onderzoek niet voor niks te doen :-)

Het weekend na mijn Shanghai bezoek was er de eerste bijeenkomst van de "lowlands club" een initiatief om de nederlandstaligen in Shenzhen en Guangzhou eens bij elkaar te brengen. Vooraf ben ik met de NL-gang (Floris, Alwin en Bas) wat gaan eten (erg lekker, maar duurste maaltijd in China tot nu toe) en daarna zijn we naar de bijeenkomst gegaan. Het vond plaats op Ersha Island, ook wel bekend al het rijkenluis eiland. De gemiddelde leeftijd kelderde met een jaar of 15 toen wij binnenkwamen, maar het werd desondanks een erg geslaagde borrel. Mede door de aanwezigheid van Leffe Blond trouwens.

Afgelopen week stond in het teken van twee dingen, het bezoek van Marloes en mij aan Hong Kong en mijn werkbezoek aan Shenzhen.

Met Marloes speelde er allerlei visumperikelen, want ze had nog twee entries, maar wilde wel een multiple entry visum aanvragen voor de rest van haar periode hier. Dat kun je echter pas aanvragen als je je entries gebruikt hebt. Resultaat was dat Marloes twee keer de grens over is gegaan tussen Hong Kong en China en dus haar entries heeft gebruikt! Kost wat tijd en moeite maar dan heb je ook wat!!

Na wat kunst- en vliegwerk aan de grens was het tijd om het paspoort af te leveren bij het visumbureautje en een hostel te regelen. Aangezien we voor sluitingstijd er moesten zijn hadden we haast en hebben dus een bezemkast gehuurd voor één nacht, spullen gedropt en richting het bureautje gescheurd. Na dat eenmaal geregeld te hebben was het tijd voor ontspanning. We hebben een leuke kroeg gevonden en zijn daar eindelijk tot rust gekomen.

Zaterdag zijn we op Hong Kong Island op pad gegaan. Eerste doel was het bekijken van de prijzen van digitale spiegelreflexcamera's. Na een uitgebreid prijzenonderzoek heb ik Marloes ingezet en die heeft voor een goede prijs een camera met toebehoren weten te regelen! We zijn dus nu de trotse eigenaar van een geweldig mooie camera!

Gewapend met deze nieuwe aanwinst zijn we verder op pad gegaan. We zijn naar Victoria Peak gegaan. Daar heb je een prachtig uitzicht over Hong Kong Island en omgeving. We hebben uitgebreid geexperimenteerd met de nieuwe camera en konden natuurlijk meteen genieten van het resultaat! We zijn even op een terrasje gaan zitten, lekker in de zon. Het weer was nl. echt geweldig, 20 graden en zonnig! Al spelende met de camera ontdekte ik overigens dat format niet over het type bestand gaat, maar de geheugenkaart formatteert...

Na de foto's opnieuw gemaakt te hebben zijn we teruggelopen naar het centrum, een erg mooie route door een prachtig park. Af en toe waande je je in een tropische woud en vervolgens zag je tussen de bomen weer de indrukwekkende skyline van Hong Kong. Na die prachtige wandeling zijn we door de botanische tuinen gelopen. Dit bleek een soort dierenpark. Hoogtepunten waren de jaguar en de oerang oetan. Die laatste hopen we natuurlijk ook over een paar weken in Borneo "in het echt" te zien!

Volgende stop was de escalator, een 800 meter lange rolband/ roltrap die van het financiële hart dwars door het centrum omhoog loopt. Door deze "loopband" (die 's ochtends naar beneden loopt en daarna naar boven) zijn de mensen die in het centrum werken lopend sneller op hun werk dan met de auto. Er word dus veelvuldig gebruik van gemaakt! Leuk om te zien was dat er sinds 6 jaar geleden (Azië crisis) weer veel winkeltjes en restaurants waren geopend en drukbezocht waren.

We hebben nog een marktje bezocht in de buurt van de escalator. Dat blijft toch altijd zeer bijzonder, die Aziatische marktjes. Ook nu weer talloze kraampjes met van alles en nog wat. We hebben er uitgebreid rondgewandeld en zijn toen lekker gaan eten in de buurt van de escalator.

We zijn daarna teruggegaan naar Kowloon, waar ons (inmiddels nieuwe) guesthouse was. We besloten de ferry te pakken. Schitterend om Kowloon by night te zien! Eenmaal daar aangekomen wilden we wel een proberen hoe nachtopnames zouden lukken met de nieuwe camera. We vielen met onze neus in de boter want op de plek waar we gingen kijken voor foto's van Hong Kong Island bleek een lichtshow te worden gegeven. Resultaat van deze "Symphony of Light" was een prachtige show vanaf de gebouwen op Hong Kong Island! Op de foto kun je zien hoe het er uitzag.

1 Comments:

At 9:35 AM, Anonymous Anonymous said...

Hai Jur,

Mooie foto's hoor! Ik mis alleen nog iemand...

Liefs Marloes

 

Post a Comment

<< Home