Wednesday, January 31, 2007

Op pad, voor werk en plezier, deel 2

Aangezien zondag wederom een prachtige dag was, zijn we al bijtijds op pad gegaan. We zijn een wandeltour uit de lonely planet gaan doen. Deze was overigens niet veel bijzonders, maar een aantal dingen waren er wel erg leuk. De Western Market was vroeger een markthal en was nu omgebouwd tot een sfeervol winkelcentrumpje. Ook liep er door deze buurt een tramlijn. Deze trams waren, zoals op de foto te zien is, eigenlijk dubbeldeks bussen, maar dan op rails! Natuurlijk moesten we dat uit proberen en hebben we een leuk ritje gemaakt.

We zijn doorgelopen naar de ferrypier en hebben daar de ferry naar Lamma Island gepakt, één van de eilanden bij Hong Kong. We zijn begonnen op het noordelijke gedeelte en zijn toen naar een dorpje aan de andere kant van het eiland gelopen. Na ongeveer een uurtje lopen kwamen we aan op een strandje en daar hebben we even geluncht. Heerlijk om weer eens even uitgebreid van de zon te kunnen genieten. Wel typisch was dat Marloes en ik in zomerkleding liepen en de gemiddelde Chinees een winterjas aanhad!!

Na de lunch zijn we aan het klimgedeelte begonnen. Het was zowaar op sommige stukken echt steil en dus brak het zweet ons uit. Halverwege de route waren we op het hoogste punt. Daar hebben we even uitgerust en genoten van het uitzicht. Na de rustpauze zijn we doorgelopen naar het eind van de route. We hebben lekker op het terras wat gegeten en zijn daarna met de boot teruggegaan naar Hong Kong Island. Ik had nl. een afspraak met iemand die ik nog uit Maastricht ken. Hij is voor Rabobank werkzaam en woonachtig in Hong Kong. Dat bood dus de mooie gelegenheid om een biertje te gaan drinken!

Sander nam ons mee naar twee mooie trendy kroegen bij de rivier en daar hebben we uitgebreid bijgepraat. Erg grappig om elkaar na zo lang weer eens te zien en dan nog wel aan de andere kant van de wereld. Waarschijnlijk komt hij begin maart nog naar Guangzhou, dus het krijgt binnenkort een vervolg! Op aanraden van Sander hebben we gegeten bij een Thai (heel erg lekker) en zijn daarna naar Aqua gegaan, een bar op de 30e verdieping van een gebouw aan de Kowloon kant. Je hebt daar een schitterend uitzicht op de skyline van Hong Kong Island. Genietend van een cocktail hebben we daar geproost op een erg geslaagd weekend! Na de Aqua zijn we terug gelopen naar het hostel. Marloes heeft onderweg nog een paar foto's genomen van de overweldigend aanwezige neonreclames in Nathan Road. Het is af en toe zo fel dat het wel overdag lijkt...

Op pad, voor werk en plezier, deel 1

Er is een hoop gebeurd de afgelopen weken, dus tijd voor een update.

De laatste keer vertelde ik over mijn trip naar Shanghai. De weken daarna begon het werk een echte vlucht te nemen, de eerste interviews zijn gepland en uitgevoerd en er staat er nog een flink stel op stapel. De eerste bevindingen zijn bemoedigend, ik lijk het onderzoek niet voor niks te doen :-)

Het weekend na mijn Shanghai bezoek was er de eerste bijeenkomst van de "lowlands club" een initiatief om de nederlandstaligen in Shenzhen en Guangzhou eens bij elkaar te brengen. Vooraf ben ik met de NL-gang (Floris, Alwin en Bas) wat gaan eten (erg lekker, maar duurste maaltijd in China tot nu toe) en daarna zijn we naar de bijeenkomst gegaan. Het vond plaats op Ersha Island, ook wel bekend al het rijkenluis eiland. De gemiddelde leeftijd kelderde met een jaar of 15 toen wij binnenkwamen, maar het werd desondanks een erg geslaagde borrel. Mede door de aanwezigheid van Leffe Blond trouwens.

Afgelopen week stond in het teken van twee dingen, het bezoek van Marloes en mij aan Hong Kong en mijn werkbezoek aan Shenzhen.

Met Marloes speelde er allerlei visumperikelen, want ze had nog twee entries, maar wilde wel een multiple entry visum aanvragen voor de rest van haar periode hier. Dat kun je echter pas aanvragen als je je entries gebruikt hebt. Resultaat was dat Marloes twee keer de grens over is gegaan tussen Hong Kong en China en dus haar entries heeft gebruikt! Kost wat tijd en moeite maar dan heb je ook wat!!

Na wat kunst- en vliegwerk aan de grens was het tijd om het paspoort af te leveren bij het visumbureautje en een hostel te regelen. Aangezien we voor sluitingstijd er moesten zijn hadden we haast en hebben dus een bezemkast gehuurd voor één nacht, spullen gedropt en richting het bureautje gescheurd. Na dat eenmaal geregeld te hebben was het tijd voor ontspanning. We hebben een leuke kroeg gevonden en zijn daar eindelijk tot rust gekomen.

Zaterdag zijn we op Hong Kong Island op pad gegaan. Eerste doel was het bekijken van de prijzen van digitale spiegelreflexcamera's. Na een uitgebreid prijzenonderzoek heb ik Marloes ingezet en die heeft voor een goede prijs een camera met toebehoren weten te regelen! We zijn dus nu de trotse eigenaar van een geweldig mooie camera!

Gewapend met deze nieuwe aanwinst zijn we verder op pad gegaan. We zijn naar Victoria Peak gegaan. Daar heb je een prachtig uitzicht over Hong Kong Island en omgeving. We hebben uitgebreid geexperimenteerd met de nieuwe camera en konden natuurlijk meteen genieten van het resultaat! We zijn even op een terrasje gaan zitten, lekker in de zon. Het weer was nl. echt geweldig, 20 graden en zonnig! Al spelende met de camera ontdekte ik overigens dat format niet over het type bestand gaat, maar de geheugenkaart formatteert...

Na de foto's opnieuw gemaakt te hebben zijn we teruggelopen naar het centrum, een erg mooie route door een prachtig park. Af en toe waande je je in een tropische woud en vervolgens zag je tussen de bomen weer de indrukwekkende skyline van Hong Kong. Na die prachtige wandeling zijn we door de botanische tuinen gelopen. Dit bleek een soort dierenpark. Hoogtepunten waren de jaguar en de oerang oetan. Die laatste hopen we natuurlijk ook over een paar weken in Borneo "in het echt" te zien!

Volgende stop was de escalator, een 800 meter lange rolband/ roltrap die van het financiële hart dwars door het centrum omhoog loopt. Door deze "loopband" (die 's ochtends naar beneden loopt en daarna naar boven) zijn de mensen die in het centrum werken lopend sneller op hun werk dan met de auto. Er word dus veelvuldig gebruik van gemaakt! Leuk om te zien was dat er sinds 6 jaar geleden (Azië crisis) weer veel winkeltjes en restaurants waren geopend en drukbezocht waren.

We hebben nog een marktje bezocht in de buurt van de escalator. Dat blijft toch altijd zeer bijzonder, die Aziatische marktjes. Ook nu weer talloze kraampjes met van alles en nog wat. We hebben er uitgebreid rondgewandeld en zijn toen lekker gaan eten in de buurt van de escalator.

We zijn daarna teruggegaan naar Kowloon, waar ons (inmiddels nieuwe) guesthouse was. We besloten de ferry te pakken. Schitterend om Kowloon by night te zien! Eenmaal daar aangekomen wilden we wel een proberen hoe nachtopnames zouden lukken met de nieuwe camera. We vielen met onze neus in de boter want op de plek waar we gingen kijken voor foto's van Hong Kong Island bleek een lichtshow te worden gegeven. Resultaat van deze "Symphony of Light" was een prachtige show vanaf de gebouwen op Hong Kong Island! Op de foto kun je zien hoe het er uitzag.

Tuesday, January 16, 2007

Shanghai

Dit weekend was het dan zover, eindelijk zou ik Marloes weer zien en wel in "haar" Shanghai. De vlucht verliep soepel, ik stond binnen 10 minuten bij de uitgang...geen Marloes!! Wat een hartelijk welkom he? Heb je elkaar zo lang niet gezien, is ze er gewoon niet... Ze bleek vast te zitten in het verkeer en was dus iets later. Na een gelukkig weerzien, zijn we op zoek gegaan naar een taxi. Wat bleek echter? De rij met wachtende was serieus zo'n 250 meter lang!!! Zoals het een inwoner van China betaamt, legde Marloes zich daar niet bij neer. Ze is op het parkeerterrein op zoek gegaan naar een taxi. Ik ben ondertussen braaf in de rij gaan staan, dit om de schijn hoog te houden dat we ons aan de regels zouden houden...

Eenmaal een taxi gevonden, belde Marloes mij en verliet ik mijn plek in de rij. Hoe lang ik er anders gestaan had durf ik niet te zeggen!

Marloes woont erg mooi. Mooi appartementje en erg goed gelegen! Bus en metro om de hoek, werk op loopafstand en gezellige restaurantjes te over in de buurt!

Op zaterdag zijn we richting de welbekende Bund gelopen. De Bund is dé boulevard aan de Hangpu Rivier. We zijn eerst langs het Shanghai Exibition Center gelopen, daar waar Marloes werkt. Geheel tegen mijn verwachting in, was dit een mooi complex! Niks hoge kantoortorens, maar een prachtig gebouw in Russische stijl. Dat tekent overigens ook Shanghai. Je ziet er erg veel hoogbouw natuurlijk, maar dan opeens is er een blok laagbouw dat uit het begin van deze eeuw of nog langer geleden stamt.

De wandeling bracht ons via People's Square in een (nog) drukker gedeelte van de stad. Ik geloof dat ik alle Chinezen nu wel gezien heb!!! Denk je de boel te kunnen ontvluchten door de metrostations als ondergrondse oversteekplekken te gebruiken, lopen er daar net zoveel mensen! Eeen van de missies van dit weekend was het vinden van de lonely planet van Maleisië. Ondanks de aanwezigheid van wel een vijftal grote boekhandels, helaas geen te vinden. LP's genoeg, zelfs eentje van Nederland, maar geen Maleisië.

Toen maar naar de Bund. Daar zag ik het plaatje wat zo bekend is van Shanghai, het uitzicht op Pudong (andere kant van de rivier). Bijzonder om nou eens in het echt te zien!

Op de terugweg kwamen we lang een boekwinkel die niet in de planet stond en besloten het er nogmaals op de wagen...en verdomd, daar hadden ze 'm! Helemaal tevreden zijn we wat gaan drinken met een collega van Marloes, Wouter. Dat was erg gezellig. We zijn daarna met de taxi doorgegaan naar het restaurant waar Marloes gereserveerd had. Na een flinke zoektocht ("Ik weet zeker dat het hier ergens is, ik ben er weleens langsgekomen met de taxi...") waren we er uiteindelijk en hebben we er heerlijk gegeten! Tot mijn grote verbazing hadden ze er Grolsch beugels! Geweldig restaurant dus!!

De volgende dag zijn we op pad gegaan in de French Concession, genoemd naar het gebied waar de Fransen vroeger hun grondgebied hadden. Dat was ook regelmatig terug te zien in de bouwstijl van de huizen! Erg leuk en er zaten een paar juweeltje van huizen tussen. Jammere eraan was vaak wel dat de eigenaren meer geld hadden gestoken in het hekwerk om hun huis dan in het onderhoud van hun huis!! Na de wandeling was het helaas al weer tijd om mijn spullen te pakken en naar het vliegveld te vertrekken. Op het vliegveld wachtte echter een vervelende verrassing: mijn ticket bleek niet geldig!! Blijkbaar had de reisagent een verkeerd type ticket gebruikt en nu kon ik niet mee... Enige oplossing zou zijn, ter plekke een nieuw ticket te kopen. Bijkomend probleem was dat de incheckbalie 45 min voor vertrek sluit en het ongeveer 55 min voor vertrek was. Met hulp van een collega van het CG, heb ik het uiteindelijk geregeld gekregen, maar moest dus wel even 100 euro voor het ticket neertellen. Uiteindelijk ben ik veilig aangekomen in Guangzhou, zij het met vertraging van een half uur.

Het is echt voorbij gevlogen het weekend, maar dat krijg je als het zo geslaagd is, niet? Gelukkig is Marloes over ruim een week hier in Guangzhou, dus dan zien we elkaar weer!

Wednesday, January 10, 2007

Het zware leven in China

Het leven is zwaar hier :-) Deze eerste twee weken van het nieuwe jaar (althans voor ons, de Chinezen doen "het" dus pas in februari) begint de vaart er in de komen. De eerste gesprekken zijn achter de rug en de eerste informatie dus achterhaald! Tijd voor wat ontspanning dus, haha. Dit zal in de vorm van een bezoek aan Marloes in Shanghai zijn a.s. weekend. Ik ben benieuw hoe ze daar leeft! Verder zal Marloes twee weken later bij mij op bezoek komen en zullen we dan een weekendje naar Hong Kong gaan.

Zoals al aangegeven is in februari het Chinees nieuwjaar. Er treedt dan een soort volksverhuizing op. Iedereen gaat naar familie of krijgt familie op bezoek. Gevolg is dat alle treinkaartjes, buskaartjes en vliegtickets in een mum van tijd zijn uitverkocht. Accomodatie schijnt nog wel te doen te zijn, maar als je er niet kan komen, dan wordt het moeilijk niet? Aangezien Marloes en ik een week vrij zijn, wilden we toch samen iets ondernemen. We zijn op zoek gegaan naar een bestemming buiten China, dit om de drukte te ontlopen. We dachten aan Maleisië. Vanuit Macau gaan er nl. goedkope vluchten naar Kuala Lumpur en Macau is maar 2,5 uur met de bus hiervandaan. Toen ik wilde gaan boeken ontdekte ik echter dat Air Asia per 1 januari 2007 ook op Maleisisch Borneo vliegt!! Voor een, relatieve, appel en een ei nog wel. We gaan dus een trip maken naar Borneo! Beetje met de Oerang Oetans spelen en zeeschilpadden bekijken! Oh en natuurlijk op het strand liggen! Zoals ik al zei het leven is hier zwaar...

In de afgelopen weken was het echter geen vakantie, hier werd in december gewoon doorgewerkt (daar waar ik bij EZ waarschijnlijk bijna alleen had gezeten). Ook vanaf 2 januari iedereen weer aanwezig.

Wel leuk was dat Hans en Caroline op hun doortocht naar Macau weer even langs zijn geweest. Het was wel even schrikken voor ze want ze zagen voor het eerst in twee weken weer een de zon! Ook de temperatuur was even wennen. Na een uurtje op een bankje in de zon acclimatiseren ging het echter wel weer...

We hebben een aantal dingen bekeken waar zijn nog niet geweest waren, zoals de museum met de tombe van Yue koning en het zuidelijke deel van het Yue Xiu park. Ook de hereniging met Gong Bao Ji Ding mocht natuurlijk niet ontbreken. Al leidde de eerste confrontatie meteen tot darmklachten bij Hans de volgende dag. Al met al waren het wederom vier gezellige dagen en dat maakte het afscheid des te moeilijker. Tot over zo'n drie maanden!

Tuesday, January 02, 2007

Feestdagen in China

Zoals de meeste van jullie wel zullen weten, ben ik niet echt een december-feestdagen fan. Ik had dus geen behoefte aan grote kersttoestanden. Ik kreeg Ko op bezoek en we hebben lekker niks aan kerst gedaan. Wel erg gezellig gehad. We hebben heerlijk rustig aan gedaan.

Ik ben Ko eerst gaan ophalen van het vliegveld. Aangezien ik de enige blanke was die stond te wachten en hij de enige blanke die uit de poort kwam lopen hadden we elkaar al snel gevonden. Eenmaal bij mij thuis even de spullen gedropt, mijn borg eindelijk teruggekregen (King Fo nogmaals bedankt!) en nog een verjaardagscadeautje gekregen: een t-shirt met Chinese tekens erop (mijn favoriete gerecht om precies te zijn!).

Natuurlijk moest ik Ko mijn Ierse huiskamer laten zien en dus zijn we een biertje gaan drinken. Mijn nieuwe t-shirt trok veel aandacht, vooral Chinese vrouwen begrepen het niet helemaal dat ik met Gong bao ji ding (het gerecht) op mijn shirt liep...

Op eerste kerstdag hebben we wat in de buurt rondgelopen, we zijn naar het Park der Martelaren geweest. Daar was ik al even met Hans en Caroline geweest, maar het bleek vele malen groter dan het in eerste instantie leek. We hebben er uitgebreid rondgewandeld. Er bleek een sportschool in te zitten, compleet met zwembad. Natuurlijk mocht het meertje niet ontbreken. Ook een klein amusementsparkje was van de partij...

Tweede kerstdag zijn we eerst de tickets voor Ko gaan halen, hij had een kleine strandvakantie op Hainan geboekt. Daarna op pad, eerst naar museum van de graftombe van een koning. Mooi museum! Ze hadden er een tentoonstelling over de gevonden voorwerpen in de tombe. In de tijd van deze koning dacht men dat inpakken van een lichaam in jade het voor eeuwig zou bewaren. Dat bleek niet zo, maar heeft wel een pracht lichaamsgewaad uit jade opgeleverd!
Overigens werd de koning niet alleen begraven. In totaal zijn er zo'n 20 lichamen gevonden, van met name concubines, maar ook enkele eunuchen. Tja, de baas is dood, dus geen reden meer tot verder leven...

Na het museum zijn we doorgegaan naar Yue Xiu park. De vorige keer bleek het al enorm, maar nu bleek pas echt hoe groot dit park is. In totaal zo'n 98 hectare groot!
We zijn naar een aantal van de grote "attracties" in het park geweest, nl. het standbeeld van de vijf geiten/ rammen (zie een van de vorige posts voor uitleg), een gedenkteken voor Sun Yat-Sen (vader des vaderlands, met name Taiwan maar ook China) en een speciale toren (Zuhai).

Bijzondere van parken in China zit 'm overigens niet alleen in de inrichting, maar ook zeker in de recreatieve functie. Overal waar je kijkt zijn mensen in de weer met Tai Chi, badminton of dat "voetbadminton" Oude mannetjes zitten in de schaduw aan het Chinese schaakspel, er word ge-mah-yongd, gekaart, getafeltennist en bijgepraat.

Op weg naar de Zuhai Tower kwamen we langs het voetbal stadion, nieuwe grasmat zou geen overbodige luxe zijn. Als het de Gelredome geweest zou zijn, had ik gezegd leg dat veld weer even binnen...

Bij de Zuhai Tower werden we uitgenodigd om mee te doen met voetbadminton. Ko durfde niet, maar ik wilde het wel proberen. Dit tot groot vermaak van de locals natuurlijk. Het ging niet eens zo heel beroerd, al brengen zij met het grootse gemak hun benen in een onmogelijke positie om de "shuttle" te spelen en scheur ik bijna iets af als ik dat probeer. Na een paar mooie reddingen kreeg ik zowaar de handen op elkaar van de omstanders!