Thursday, December 21, 2006

De beste wensen!


Beste Allemaal, bij deze wil ik jullie prettige kerstdagen toewensen en een zeer goed 2007!

Wednesday, December 20, 2006

Tickets en Tempels

We zijn maandag eerst de ticket van H&C gaan ophalen. Inmiddels ervaren als we zijn met de metro kwamen we aan in de buurt van waar we moesten zijn en liepen er na enig overleg in één vloeiende beweging naar toe! De tickets waren er echt en na overhandiging van het geld was alles in 10 minuten geregeld! On-Chinees snel en over weinig schijven, ideaal!

Na de ticket en wat boodschappen voor het ontbijt zijn we naar de tempel van de Vijf Onsterfelijken gegaan. Het was een klein tempeltje, met één van de weinige Bell Towers in de stad. De legende achter "de Vijf" is dat zij, rijdend op rammen, Guangzhou de rijstplant hebben gebracht en de kunst van het rijst verbouwen hebben geleerd.

De volgende tempel op het programma was de Liu Rong Tempel. Deze tempel had naast een aantal altaren een zeer hoge pagoda. Caroline en ik waagden ons aan de klim en dat hebben we geweten! Omdat de klim binnendoor loopt heb je niet in de gaten dat je in rondjes omhoog loopt. Omdat je door blijft lopen en niet de tijd neemt om weer even in "evenwicht" te komen ben je dus bij aankomst op het negende niveau behoorlijk duizelig!! Het uitzicht was overigens wel mooi. Ik kon zelfs het Intenational Hotel helemaal zien. Eenmaal weer beneden hebben we even gezeten om de duizeligheid kwijt te raken, maar dat duurde nog wel even!

Laatste tempel was de Guang Xiao Tempel. Een erg mooi complex met verschillende tempeltje, erg mooi. Leuk hierbij was dat je een dakpan kon "adopteren" en dat je daar dan een tekst op kon schrijven. Deze dakpannen werden gebruikt bij de bouw van een nieuwe tempel. Het schijnt geluk te brengen! Blijkbaar werd daar goed in geloof want er waren al duizenden dakpannen beschreven met allerlei teksten.

Afscheid van een tijdperk!

Het klinkt wat dramatisch, maar zo voelt het natuurlijk wel een beetje. Mijn derde decennium zit er bijna op. Er is een hoop gebeurd in die 10 jaar. Bij mijn 20e verjaardag woonde ik net een paar maanden voor het eerst op mezelf in Maastricht en nu voor eerst een paar maanden in het buitenland. Van Maastricht naar Guangzhou in 10 jaar. Ik ben benieuwd waar ik over 10 jaar zal zijn :-)

Zaterdagavond stond overigens niet in het teken van mijn overgang naar een nieuwe levensfase, maar in het teken van het afscheidsfeestje van Constance en twee van haar vriendinnetjes, Karie en Alex. Het was bij een Japans restaurant en het was all-you-can-eat-and-drink voor 150 kuai (€15). Aangezien de Japanners bekend zijn om de grote hoeveelheden vis die ze eten, verwachtte ik niet zo veel van het eten en dus des te meer van het drinken. Uiteindelijk heb ik meer vis gegeten dan ik ooit verwacht had op te kunnen en het was niet eens smerig! Eerlijk is eerlijk de stukken vlees waren met afstand mijn favoriet, maar de ge-BBQ-de gamba's waren zowaar erg lekker! Dat het rijkelijk vloeiende bier en de sake enigsins hun invloed op mijn smaakvermogen gehad zullen hebben durf ik overigens niet uit te sluiten!

Tijdens het eten hield een van de NLse jongens, Floris, een speech waarna ze de dames een mooi boeket overhandigden en Constance ook nog een foto van de NL gang in Guangzhou.

Na de Japanner zijn we doorgegaan naar de Paddy Field, waar Michelle (bedrijfsleidster) al weer aan het werk was. Om 00.00 was er geen ontkomen meer aan: Ik ben 30. Na uitgebreid gefeliciteerd en getrakteerd te zijn wilde de groep naar de Velvet (locale club). Ik ben echter niet meer mee gegaan. Krijg je op mijn leeftijd...

De zondag had ik natuurlijk het liefste de hele dag in bed willen liggen en er pas weer maandag uitkomen, maar omdat H&C er waren was dat geen optie. We hebben de hele dag een beetje rondgewandeld door allerlei straatjes bij mij in de buurt. Bijzondere straattaferelen volgden elkaar op en we hebben dan ook met veel plezier en verwondering rondgekeken.

Overigens willen de Chinezen nooit op de foto, dus is het vastleggen van zo'n situatie nog een hele klus. Gelukkig bleken Hans en ik twee goede afleiders en kon Caroline de foto ongemerkt schieten!

Na een lekkere maaltijd in een van de locale restaurantjes bij mij in de buurt zijn we nog wat gaan drinken bij de Paddy. Al met al een erg leuke dag en dan te bedenken dat ik die in bed had willen doorbrengen :-)

Op pad in Guangzhou

De week begon leuk met het etentje bij Petra (werkt bij het CG) en Sam. Sam is Thai en is gezegend met een groot kooktalent (mijn bescheiden mening)! We kregen een geweldige Thaise maaltijd voorgeschoteld. Echt álles was heerlijk. Zelfs de vis heb ik twee keer opgeschept! Overigens zou de vader van Sam nóg lekkerder kunnen koken, zo beweerden Petra en Sam, dus had ik mezelf bijna uitgenodigd om met Sam mee te gaan naar Bangkok ;-)

Donderdag kwamen Hans en Caroline aan en dat was een hartelijk weerzien! Grappig om elkaar zo aan de andere kant van de wereld te ontmoeten. Ze waren afgezet bij het Garden Hotel, precies tussen mijn appartement en het CG in, dus kon ik ze mooi oppikken op weg naar huis! Eenmaal de spullen gedropt zijn we natuurlijk een biertje gaan drinken bij de onderbuurman! H&C waren het al snel met me eens dat zo'n Ierse huiskamer helemaal zo verkeerd nog niet was!

De dagen erna zijn we met z'n drieën, als vanouds, op pad geweest. Avontuurlijk als we zijn hebben we de metro gepakt! Moet je altijd een keer uitproberen, al zit het dichtsbijzijnde station op een kwartier lopen. Het bleek een goede manier van vervooer en dus voor herhaling vatbaar. We zijn eerst naar Shamian Island geweest. Dat is de wijk waar van oudsher de buitenlanders zaten. De wijk is ook in Europese stijl gebouwd en is een heerlijk rustig stukje Guangzhou aan de Pearl River. 's Avonds hebben we ons geluk beproefd met het online boeken van de vluchten op een Chinese site! Uiteindelijk zowel de vlucht naar Xian als de vlucht daarvandaan naar Kunming voor ze kunnen boeken en het luxeuze Bell Tower Hotel in Xian, dat winterprijzen hanteerde en dus relatief goedkoop was! De tickets moesten we wel ergens in Guangzhou ophalen maar dat konden we maandag doen.

Zaterdag zijn we wederom met de metro gegaan en wel op tempeltocht, althans dat was de bedoeling, maar door onze late start hebben we alleen de Chan Family Academy bekeken. Dat was een soort tempel met daarbij een opleidingsinstituut. Het was erg mooi. Vooral de versieringen in het hout en in het steen van de gebouwen waren schitterend!


Na deze academy zijn we naar Yue Xiu Park gegaan, een "parkje" iets ten noordoosten van het CG. Het is ongeveer zo groot als de wijken bezuidenhout en benoordenhout in Den Haag tezamen. We hebben eigenlijk vanaf het moment dat we binnen kwamen een zoektocht gehouden naar de uitgang aan de andere kant. In totaal een uur of anderhalf rondgelopen om het te vinden en vervolgens liepen we ook nog via een omweg naar huis, kortom een flinke wandeltocht dus. Wel moet gezegd worden dat het een mooi park is en er is veel te zien. Onder andere een live wedstrijd bowls gezien (een soort jeu de boules maar dan die soort die op Eurosport wordt uitgezonden).

Wednesday, December 13, 2006

Kantoor met uitzicht en kerstmannen

Inmiddels al weer ruim een week in Guangzhou. Er is al weer een hoop gebeurd. Ik heb een "promotie" gemaakt en heb tijdelijk het kantoor van Evert overgenomen (met bijbehorend uitzicht) en ik kijk nu uit van de negende verdieping, over de omgeving. Niet echt enorm wijds, want we zijn omringt door hoge gebouwen, maar toch. Ik ben overigens van research assistent S&T naar S&T Research Officer gepromoveerd. Helaas alleen een papieren promotie, geen beter salaris ;-).

De eerste stappen zijn gezet voor het onderzoek en ik heb een beetje in kaart wie ik van de Chinese overheden wil bezoeken. Nu ook aan het kijken naar interressante bedrijven en kennisinstellingen.

Ook de eerste bezoekers doen zich aan. Morgen komen Hans en Caroline (voor minder ingewijden, mijn vader en z'n vriendin) aan in Guangzhou. Ze komen mij met een bezoekje vereren tijdens hun reis door China. Eind volgende week komt Ko uit Beijing, misschien komt King Fo ook mee. Marloes komt hopelijk rond oud en nieuw. Kortom het wordt nog druk hier! Helaas vertrekt Constance wel al de 24e dus dat is dan weer een flinke aderlating, want mede dankzij haar heb ik m'n draai hier zo snel gevonden.

Het uitgaan is hier overigens zeer aan te raden. Afgelopen weekend was er hier bijv. een christmas party, een soort kroegentocht waarbij de dresscode kerstman was... Erg geslaagd, zo'n 80 mensen in kerstoutfits stonden aan de start. De gemiddelde Chinees staart je normaal al aan, maar nu vielen de ogen bijna uit hun kassen bij het zien van zo'n kerstparade. De kroegen waren overigens geslaagd, dus en passant een soort verkenning van de lokale horeca gedaan. Aangename is trouwens dat ik echt van bijna alles, op loopafstand woon!

Thursday, December 07, 2006

Goodbye Beijing, hello Guangzhou

Het vertrek op vrijdag liep, op wat inpakstress na, soepel. Op het vliegveld ging het ook goed en voor dat ik het wist zat ik al weer in het vliegtuig. Blijkbaar zag ik er niet uit als "first-class" passagier, want pas na goed bekijken van mijn boardingpass mocht ik de first-class gang door naar het vliegtuig. Eenmaal daar was het goed geregeld. Vlucht verliep zonder noemenswaardige dingen, al was er tot drie keer toe reclame tijdens de film! Als ze daarmee gaan beginnen, wordt het toch wel erg storend hoor...

Eenmaal op Guangzhou Airport, had ik mijn koffer al vrij snel en kon ik in de klaarstaande auto stappen. Raymond, de chauffeur, heeft me al wat verteld over Guangzhou en heeft me de sleutels van het appartement overhandigd. De eerste indruk van Guangzhou was al gelijk positief. Veel groener dan Beijing, althans in het straatbeeld. Vooral de palmbomen was even wennen.

Bij Central Plaza, het complex waar ik in woon, aangekomen stond Evert van het Consulaat Generaal (CG) al te wachten. Het is een mooie plek en het appartement is geweldig! Het is een stuk groter dan het appartement in Beijing, heeft een balkon en is een stuk nieuwer. Belangrijkste is misschien nog wel dat het warm water het doet en de douche geweldig is!

Na een korte inspectie van het appartement, ben ik met Evert naar het CG gelopen. In 10 min waren we er al, prima geregeld dus. Het CG zit in het Guangdong International Hotel, 200 meter hoog, schoon aan de haak! Het CG is echt heel anders dan ik had verwacht. Het is nl. veel groter dan ik dacht en totaal anders qua opbouw. Meteen was overigens duidelijk dat er een hele goede sfeer heerst, dus dat is altijd prettig binnenkomen.

Na kennisgemaakt te hebben met de consul generaal, Rob, hebben we even een rondje gemaakt door het CG en iedereen ontmoet.
De werktijden zijn hier wel relaxt, van 8.30 tot 17.00, dus aan het eind van mijn rondje, zat de werkdag erop. Samen met Evert ben ik een biertje gaan drinken, later kwam ook Constance, mijn flatgenoot en stagaire bij het CG, erbij.

Na de borrel ben ik met Evert wat gaan eten (ik heb weer seafood gegeten) en daarna naar mijn nieuwe huisje. Ik heb de boel een beetje op orde gemaakt en was net klaar toen Constance langkwam om te vragen of ik zin had om even mee te gaan naar de onderbuurman: de Irish Pub; Paddy Field. Blijkt dus op de begane grond te zitten en één van de hipste tenten in de stad te zijn! Eenmaal daar heeft Constance me voorgesteld aan een grote groep Nederlanders, die zaten allemaal in Guangzhou. Daarnaast nog een Amerikaanse, een Engelsman en twee Zweden leren kennen. Het werd al gauw gezellig en eindigde in een mooi avond op stap in Guangzhou. De traditie van Beijing is dus voortgezet, de eerste avond gelijk goed op stap!

Laatste week Beijing - Tweede helft van de week

Nou ja, tweede helft is wat overdreven, donderdag eigenlijk. Maar gezien het programma, voelde het als langer dan een dag. Allereerst stond het Tian Tan Gong Yuan op het programma, oftewel Temple of Heaven Park. Aangezien we via de noordkant binnenkwamen, liepen we gelijk tegen één van de hoofdattracties aan: Hall of Prayer for Good Harvests (HPGH). Werkelijk waar schitterend! Op de foto zie je de HPGH. We hebben er uitgebreid rondgelopen en foto's gemaakt.

Daarna hebben we de "hoofdstraat" gevolgd en hebben de meeste hoofdattracties kunnen zien. Eentje stond echter in de steigers, dat was erg jammer. Maar dat mocht de pret niet drukken.

Een van de hoogtepunten was nog de Imperial Vault of Heaven, zeg maar de schatkamer van het complex. Een zeer mooi tempelachtig gebouw met prachtige versieringen op de zuilen, muren en het plafond.

Na Tian Tan Gong Yuan zijn we naar Qianmen gegaan. Qianmen betekent Front Gate en dat is met reden want daar staat de poort naar het Plein van de Hemelse Vrede. Wij moesten echter naar het busstation bij Qianmen voor de bus naar de Muur. Aangezien we er om 11.50 waren hoopten we de bus van 12.00 te kunnen pakken. Helaas bleek er na 11.30 geen bus meer te gaan... We waren vervolgens van plan om met de lokale bus te gaan, maar vlak voordat we de taxi instapten was er een mannetje dat ons voor 200 yuan naar de Muur wilde brengen met een auto. Aangezien dat maar 20 yuan meer was dan de toeristenbus hebben dat dus gedaan.

We zijn richting Badaling gereden, de drukst bezochte plek van de Muur. Vlak voor Badaling kwamen we er echter al bij een ander stuk Muur, Juyongguan. Je kunt daar een "rondje" lopen. We begonnen maar bergop, en als ik zeg bergop dan bedoel ik steil de berg op. Het uitzicht maakte het overigens meer dan waard dat we zo enorm moesten klimmen. Het schijnt dat Juyongguan al tijdens de Yin dynastie (1115-1234) één van de 8 beste scenic sights was van Beijing. Het had grote strategische waarde, want het ligt in een pas die doorgang geeft naar Beijing.

De klimpartij was stevig en Marloes had ook nog eens schoenen met hakken aan (waarvoor ze door Chinezen uitgebreid is uitgelachen) dus die had het extra zwaar. Maar goed de ijzeren wet van de natuurkunde zegt: "Wat omhoog gaat, komt ook weer naar beneden." Weliswaar gaat dat over de zwaartekracht, maar het gold voor ons natuurlijk ook. De afdaling was zo mogelijk nog steiler dan de beklimming en dus was het goed opletten geblazen. Na ook deze klauterpartij te hebben overleefd moesten we al weer terug naar de auto. De tijd vliegt op zo'n Muur!

Eenmaal terug in Beijing hebben we ons even opgefrist en zijn toen gaan eten bij mijn favoriete restaurantje, Xinjiang eten. We waren met z'n 7-en, King Fo, David, Lana, Nana, Ko, Marloes en ik. Het was bijna een soort flat-afscheidsetentje. Alleen Ko woont ergens anders, maar die hoort eigenlijk ook weer een beetje bij de inboedel. Zoals gewoonlijk zat de tent weer helemaal vol. Gelukkig hadden ze in een aparte kamer nog een tafel vrij voor ons. Bij binnenkomst werden we wel geconfronteerd met heftig zoenende Chinezen. Het stel was ook redelijk dronken en de dame in kwestie was helemaal de weg kwijt. Bovendien hadden ze er een enorme zooi van gemaakt!

Al gauw bleek het personeel niet voor één gat gevangen; een grote hoeveelheid zand op de aangekoekte rotzooi op de vloer, even schrobben en weg was het! Quick 'n' Bright is er niets bij!

Het eten was weer heerlijk. Het afscheid was ook erg gezellig. Ik kreeg naast leuke en handige afscheidscadeautjes ook twee erg lieve kaartjes! Goed afscheid dus, voor zover een afscheid goed kan zijn!

Wednesday, December 06, 2006

Afscheid

Woensdag was mijn laatste dag op de ambassade. Het was een rare dag natuurlijk, net terug uit Ping Yao, opruimen voor vertrek en toch een overheersend gevoel dat ik er net was...

De dag vloog overigens voorbij. 's Middags zijn we met de Economische Afdeling gaan lunchen, nou ja eigenlijk met de TWA-ers en Nienke van het secretariaat, want de rest was er niet! Mocht de pret overigens niet drukken want het was er gezellig en lekker! Ter afscheid heb ik overigens een prachtig boek gekregen over de hutongs van Beijing, erg mooi!!!

Na de werkdag was het tijd voor m'n afscheidsdiner met de mensen met wie ik het meeste ben opgetrokken. In totaal waren we met een groep van 13 mensen. Na een heerlijke maaltijd en een erg lieve, spontane speech van Ko hebben we het restaurant verwisseld voor Brown's. Een kroeg waar het volgens Beijing horeca specialist Hanneke "Ladies-night" was. Dat bleek te kloppen en dus gingen de dames massaal aan de cocktails.

Het was een bijzonder goede afsluiting van een zeer bijzondere tijd. Ik ben erg dankbaar voor de geweldige tijd die ik mede door jullie in Beijing heb gehad. Bedankt allemaal!!!

Nana, arigato for the pictures!

Monday, December 04, 2006

Laatste week Beijing - Eerst helft van de week

Maandagochtend lekker rustig aan gedaan. Na een kort overleg (zullen we dat gaan doen? ok!) besloten we naar het Summer Palace te gaan. Dat bleek al snel een goede keuze. Het zomerpaleis, dat in het noordoosten van Beijing ligt, bood met z'n bergachtige terrein verkoeling in de bloedhete zomers. Gelegen aan een groot meer en gedeeltelijk gebouwd op een berghelling is het een prachtige plek om te zien. Marloes en ik hebben, geheel onbewust een mooie route gekozen. We zijn vanaf het noorden over de heuvel met het paleis gelopen, richting het meer. Het bracht ons langs Suzhou street, een straatje dat langs de gracht liep. Er waren allerlei kleine huisjes en winkeltjes gevestigd. Via de achterkant liepen we naar het paleis. Vanaf de top zetten we de afdaling door het paleis in. Werkelijk prachtig! Alle gebouwen, alle gangetjes, allemaal zeer mooi en sfeervol. Het lager gelegen gedeelte was een courtyard woning, ook zeer mooi. Eenmaal beneden kwamen we uit bijhet meer. We hebben nog een wandeling gemaakt langs de oever en kwamen zo zo verschillende prachtige dingen tegen. Opvallend was trouwens dat we bijna alleen Chinezen zagen, bijna geen andere toeristen.

Na het zomerpaleis zijn we richting het treinstation gegaan, nou ja, het westelijk station. Beijing CS is weer ergens anders. Na een (voor mij iig) geslaagde maaltijd zijn we in de wachtruimte gaan zitten voor de softsleepers. Alles was on-Chinees goed geregeld in het Engels en dus zaten we zonder problemen en ruim op tijd in de trein op de goede plek. De treinreis verliep soepel, al heeft met name Marloes geen oog dicht gedaan door de snurkende onderburen. Ik daarentegen heb heerlijk geslapen...

Aangezien we om 5.25 aankwamen in het pikkedonker, besloten we bij een guesthouse wat te gaan eten. Al gauw bleek een kamer goedkoop, dus hebben we er zelfs nog een paar uur geslapen! Na het ontbijt hebben zijn we eerst op bezoek geweest bij de Qiao familie villa op bezoek geweest. Het kostte overigens wat moeite, want onze auto kreeg panne en dus moesten we een half uur wachten op vervangend vervoer, maar uiteindelijk bleek het allemaal de moeite waard.
De villa, die uit zes courtyards bestaat en meer dan 300 kamers bevat, is echt prachtig. Niet voor niets is het gebruikt als decor voor de Chinese film Raise the Red Lantern. De villa is gebouwd door Qiao Guifa, van origine een handelaar in thee. Hij was door armoede gedreven naar Binnen-Mongolie vertrokken om daar zijn geluk te beproeven. Hij bouwde langzaam maar zeker een zaken imperium op en breidde zijn activiteiten flink uit. Zo ging hij ook aan financiele dienstverlening doen. Dat bleek een gouden greep, die uiteindelijk leidde tot een bank met 57 vestigingen door heel China. De Qiao familie is hierdoor zes generaties zeer rijk geweest, hier kwam een eind aan door de invallen van de Japanners en de opkomst van andere banken.

Na de Qiao Courtyard House gingen we op weg terug naar Ping Yao. Inmiddels hadden we ook de bevestiging dat we treinkaartjes hadden voor de nachttrein terug. Wel vertrok die uit Taiyuan, een grotere plaats, zo'n 100 km ten noorden van Ping Yao. In verband met het verschepen van een nieuwe lichting soldaten naar kazernes in Beijing, zat de trein uit Ping Yao al vol, maar dit was ook een prima optie.

Eenmaal terug in het stadje, zijn we gaan rond lopen. Ping Yao is volledig ommuurd door een 6 km lange muur uit de Ming Dynastie. Na de hoogtijdagen, waarin Ping Yao als financieel centrum van heel China te boek stond, verdween de welvaart bijna in z'n geheel. Bijgevolg was dat er dus geen geld was voor modernisering. Dat heeft er voor gezorgd dat het stadje nog helemaal in de stijl is gebouwd ten tijde van de keizerlijke dynastieen. Binnen de stadmuur zijn ook een paar prachtige tempels te vinden en, verrassend genoeg, een katholieke kerk! Met reden is Ping Yao opgenomen op de World Heritage List van UNESCO.

Voor de eerste etappe van de terugreis was een busje geregeld. We zaten samen met een Zwitsers stel. Zij hadden net twee maanden doorgebracht in Tibet en hadden daar veel geklommen. Vol met prachtige verhalen dus. Eenmaal in Taiyuan hebben we met z'n vieren gegeten en zijn daarna op de trein gestapt. Na een soepel verlopen reis kwamen we iets over half zes aan in Beijing en stonden we amper 20 min. later bij mij thuis! Een traject waar je overdag zeker een uur over doet, deden we nu in 15 min! Na nog wat slapen ging de wekker en om 8.45 zat ik al weer op de fiets naar de ambassade.

Sunday, December 03, 2006

Laatste week Beijing - Het weekend

De laatste week in Beijing zit er al weer op. Een zeer intensieve week. Het bezoek van Marloes was natuurlijk het hoogtepunt, het uitvalen van de stroomvoorziening (en daarmee het wegvallen van warm water) in mijn huis het dieptepunt.

Ik zal de week in een paar delen hier posten. Te beginnen met het weekend.

Zoals al hierboven aangeven kwam Marloes naar Beijing. Ze kon dan nog mooi voor een weekje Beijing bekijken met mij om vervolgens aan de slag te gaan in Shanghai. Om haar te ontvangen in een schoon appartement, was er nog wel een kleine schoonmaakactie nodig. Gewapend met de stofzuiger van King Fo ging ik aan de slag. Na ongeveer de helft te hebben gedaan, hield de stofzuiger er mee op. Al gauw bleek de stop gesprongen. Gewoon even de schakelaar terugzetten en klaar is Kees zou je zeggen, maar helaas...

Aangezien ik geen Chinees spreek heb ik dus weer King Fo in moeten schakelen om het onderhoudsbureau te bellen. Nadat ik Marloes op had gehaald van het vliegveld en ze even wat ging bijslapen, heb ik met King Fo de onderhoudsman gebeld. Al gauw bleek dat het niet zo gemaakt kon worden. De "expert" had nl. geen dienst, zondag wel.
Enige probleem: het ging geld kosten. Ik zag het lijk al drijven; weer twee weken geouwehoer over en weer voordat er iets gebeurd. Gelukkig ging het dit keer anders. Er werd een tijdelijk oplossing gevonden waardoor ik wel weer warm water had.

De dag erna kwam de "expert" en zouden zowel de huisbaas als de makelaar er zijn en dus zou ook alles financieel afgehandeld kunnen worden. Nadeel was wel dat we onze zondag kwijt waren voor het bekijken van Beijing. Wel hebben we nog een bezoekje kunnen brenegen aan de Lama Temple. De Lama Temple is een Tibetaanse tempel aan de noordkant van de tweede ring. Het is een zeer sfeervolle tempel en is stiekem nog best groot. De verschillende altaren met Boedda beelden worden werden flink gebruikt voor gebed. Bij de meeste hing een mysterieuze sfeer door de geur en rook van wierook, zoals op de foto is te zien. Het mooie van de Lama Tempel is dat je via een klein gangentje telkens weer bij een achterliggend tempelgebouw uitkomt, dan pas blijkt dat het best nog groot is. Zo zijn er vier "lagen" achter elkaar. Bij de tempels stonden ook Tibetaanse gebedswielen. Het schijnt geluk te brengen om deze rond te duwen, dus dat heb ik maar even gedaan, mijn electriciteit moest nog gemaakt worden, dus geluk kon ik wel gebruiken!!

Na deze prachtige tempel was het tijd om mijn "afgedwongen" geluk van het gebedswiel eens te testen: de reparatie!

Ze kwamen traditiegetrouw met vier man, eentje werken, drie kijken. Ook de makelaar had iemand meegenomen, dus samen met de huisbaas, King Fo, Marloes en ik, was het huis aardig vol. Gelukkig was de boel na zo'n anderhalf uur gemaakt en keerde de rust weer terug. In de tussentijd zijn we ook beziggeweest met het regelen van treinkaartjes naar Ping Yao, een stadje dat nog helemaal in de Ming stijl is gebouwd. Helaas kun je geen retourtje kopen in Beijing, dus we gaan op goed geluk naar Ping Yao en proberen daar kaartjes voor de terugreis te regelen.

's Avonds zijn we met David, zijn vriendin Lana en King Fo gaan Dim Summen, heerlijk!

Updates komen snel

Hallo allemaal,

in verband met de aanwezigheid van Marloes en de perikelen rond mijn verhuizing naar Guangzhou, ben ik er even een tijd niet aan toegekomen om de boel bij te werken. Dit zal in de komende dagen gebeuren. Wel zal dat dus een aantal posts opleveren, incl foto's.

Inmiddels dus vanuit het lekker warme Guangzhou, met m'n laptop op schoot op mijn balkonnetje! Kortom het leven is goed hier! Binnenkort het hele verhaal...